Tarieven & Voorwaarden

Tarieven

1. Het ereloon is de vergoeding voor de door de advocaat geleverde diensten. Tenzij anders overeengekomen, worden de erelonen berekend op basis van de geleverde prestaties aan de hand van een uurtarief.

Deze tarieven variëren als volgt:

Voor particulieren: vanaf 135, 00 EUR (excl. BTW)

Voor ondernemingen: vanaf 155,00 EUR (excl. BTW)

In bijzondere situaties en rekening houdende met de complexiteit en vereiste specialisatie, de eventuele hoogdringendheid en/of het belang van de zaak, kunnen andersluidende afspraken worden gemaakt.

Behoudens wettelijke of reglementaire uitzonderingen, is de advocaat verplicht op zijn prestaties BTW aan te rekenen aan het tarief van 21%.

In een schriftelijke of mondelinge individuele overeenkomst kan ook een succesfee worden afgesproken, waarvan de berekeningsmethode desgevallend zal worden overeengekomen.

2. De kantoorkosten, zullen afzonderlijk worden aangerekend, per eenheid of aan de hand van een forfait, afhankelijk van de overeenkomst die de advocaat en de cliënt daarover mondeling of schriftelijk sluiten.

3. De gerechtskosten en voorgeschoten kosten zoals de kosten van een gerechtsdeurwaarder, griffie- en rolrechten, kosten voor opzoekingen, vertalingen, parkeerkosten enz., zullen gedetailleerd worden opgenomen in de staat van kosten en erelonen en aan de reële kostprijs worden doorgerekend aan de cliënt. Verplaatsingskosten van de advocaat zullen worden aangerekend aan 0,50 euro per kilometer (excl. BTW).

Algemene voorwaarden

1. Huidige algemene voorwaarden gelden voor de diensten geleverd door SMITS Advocaten.

2. De cliënt verbindt zich ertoe alle gegevens en inlichtingen, desgevallend gestaafd met stukken, te verstrekken. De cliënt staat in voor de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van de door of namens hem verstrekte informatie.

3. De cliënt en SMITS Advocaten kunnen te allen tijde en zonder schadevergoeding de overeenkomst beëindigen, zonder dat dit evenwel afdoet aan de verplichting voor de cliënt om verrichte diensten en gemaakte kosten te vergoeden. De beëindiging door SMITS Advocaten mag niet ontijdig gebeuren en mag de belangen van de cliënt niet in het gedrang brengen, op voorwaarde dat de cliënt geen opeisbare provisienota’s of ereloonstaten heeft.

4. Ter dekking van de eventuele beroepsaansprakelijkheid van SMITS Advocaten, alsmede van haar vennoten, elke advocaat, medewerker of stagiair, optredend in het kader van een samenwerkingsovereenkomst met SMITS Advocaten, werd een beroepsaansprakelijkheidsverzekering onderschreven.

SMITS Advocaten, alsmede van haar vennoten, elke advocaat, medewerker of stagiair, gaan opzichtens de cliënt een middelenverbintenis aan en geen resultaatsverbintenis.

De aansprakelijkheid, ten aanzien van de cliënt, van SMITS Advocaten alsmede van haar vennoten, elke advocaat, medewerker of stagiair, met betrekking tot prestaties geleverd in het kader van diens samenwerking met SMITS Advocaten, zal in ieder geval steeds beperkt zijn tot het bedrag dat effectief wordt gedekt door de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

In elk geval vervalt iedere aanspraak tot schadevergoeding indien niet binnen een jaar nadat de feiten waarop de aanspraak is gebaseerd bij de cliënt bekend waren of redelijkerwijze bekend konden zijn geweest, die aanspraak bij de bevoegde rechter aanhangig is gemaakt.

5. De ereloonstaten van SMITS Advocaten zijn opgesteld naar geleverd werk. SMITS Advocaten kan provisies vragen.

6. De provisienota’s en ereloonstaten van SMITS Advocaten zijn betaalbaar binnen 8 dagen na ontvangst. Indien de cliënt niet akkoord gaat met het bedrag van de ereloonstaat, dient hij deze binnen 8 dagen schriftelijk te protesteren.

Vanaf de vervaldag is van rechtswege en zonder ingebrekestelling interest verschuldigd, berekend aan een rentevoet van 8% . Bij laattijdige betaling is tevens een vergoeding voor invorderingskosten verschuldigd, gelijk aan 10% van de hoofdsom en met een minimumbedrag van 250,00 EUR.

De kosten en erelonen zijn exclusief BTW, die vanaf 1 januari 2014 toegevoegd wordt.

Indien de cliënt niet betaalt binnen de betalingstermijn, kan SMITS Advocaten haar werkzaamheden opschorten, nadat de cliënt daarvan op de hoogte is gesteld, zonder aansprakelijk te zijn voor schade die hierdoor ontstaat.

7. Deze algemene voorwaarden en de betrekkingen tussen SMITS Advocaten en de cliënt worden beheerst door het Belgisch recht en, voor zover van toepassing, door en met respect voor de deontologische regels van de Orde van Vlaamse Balies en de Balie Limburg.

Alle eventuele geschillen in verband met de betrekkingen tussen SMITS Advocaten en de cliënt of met deze algemene voorwaarden zullen uitsluitend worden beslecht voor de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Hasselt en, voorzover van toepassing, de bevoegde instanties van de Balie Limburg.

8. SMITS Advocaten is gebonden door het beroepsgeheim en zal de door de cliënt meegedeelde informatie uitsluitend in diens belang aanwenden. De cliënt is ervan op de hoogte en aanvaardt dat zijn persoonsgegevens en informatie digitaal bewaard en verwerkt wordt en heeft ten allen tijde het recht de verwijdering van zijn gegevens en informatie uit de bestanden van SMITS Advocaten te vragen.